Split-Dobri: „Dan mučenika Provincije“

U franjevačkoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom u ponedjeljak, 24. rujna 2012., povodom obilježavanja „Dana mučenika Provincije“ euharistijsko slavlje predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman. U koncelebraciji su bili provincijski vikar fra Ante Udovičić, definitor fra Petar Klarić, gvardijan fra Jakov Begonja, samostanski vikar fra Luka Banić i još deset fratara-svećanika.

Uoči početka euharistijskog slavlja fra Jakov Begonja, gvardijan samostana Gospe od Zdravlja, ukratko je rekao da na današnji dan franjevci obilježavaju „Dan mučenika Provincije“. Naime, Provincijski kapitul donio je odluku da obilježavanje „Dana mučenika Provincije“ bude 24. rujna kada su ubijeni fra Rafo Kalinić, fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. Na ovaj dan članovi Provincije Presvetog Otkupitelja žele obnoviti uspomenu na 44 fratra koja su ubijena u razdoblju od 1942. do 1948. godine, moliti se Bogu za njih i da oni zagovaraju današnje fratre da ustraju u vjeri prema Bogu i hrvatskom narodu. Nakon toga o.Gvardijan je pročitao imena svih 44 fratra koja su bila ubijena.


Fra Joško Kodžoman, provincijal, uvodeći u euharistijsko slavlje, kazao je kako je Provincija Presvetog Otkupitelja u to vrijeme (1942.-1948.) bila „zavijena u crno“ jer su 44 osobe ubijene. Izrazio je nadu da će istina izići na vidjelo i pozvao sve okupljene da po zagovoru ovih mučenika i sami budu istinski svjedoci vjere.

Na početku propovijedi o. Provincijal je naglasio broj 44 rekavši kako gubitak 44 fratra jest 'jedan autobus putnika'. Taj gubitak koji se dogodio za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata je užasan zločin koji vrijeđa ljudsko dostojanstvo i ujedno je užasan zločin koji neki žele zanijekati. Naša 44 fratra ubijeni su na različite načine, rekao je o. Provincijal, i nadodao kako su neki ubijeni metkom, drugi jednostavno gurnuti u jamu i polako umirali, neki su prije smrti doživjeli strašna mučenja, boli i patnje. Nažalost, ljudi su i ono vrijeme išli stranputicom, a to neki čine i danas. Kao što je u ono vrijeme mržnja ispunjala srca ljudi, to se događa i danas. Kao što se čovjek tada našao na putu zla, to se događa i danas. U medijima možemo gledati ili slušati kako su susjedi iznenađeni, u negativnom smislu, ponašanjem svojih susjeda.

Pokušavajući opisati tu strašnu situaciju u vrijeme Drugog svjetskog rata i poslije, o. Provincijal je naveo kako je fra Rafo Kalinić bačen u goruću kuću. Za neke ubijene fratre je poznato gdje su pokopani, a za druge i danas ne znam. Svi naši ubijeni fratri su veliki, rekao je fra Joško, i nastavio kako su bili i jesu veliki jer su iz ljubavi prema Bogu zakoračili u smrt kao što je i Isus Krist iz ljubavi prema nama bio razapet na križ.

Na kraju propovijedi o. Provincijal je rekao kako zahvaljuje Bogu za ova 44 fratra jer je njihovo mučeništvo „prvorazredna potvrda svetosti“. Ubojstvom nevinog čovjeka ne može se graditi dobro i u tome nema budućnosti. Stoga je pozvao okupljene na vjernost Bogu, Crkvi i narodu kao i odgovorne u društvu da iznesu punu istinu o svemu što se događalo za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. „Neka nam u tome pomogne zagovor ovih fratara da i mi danas budemo dostojni svoga katoličkog imena“, završio je o. Provincijal.

Prilog: Ubijeni franjevci naše Provincije 1942. - 1948.

Fotografije

FRANJEVAČKI KRIŽ kojega je izradio Kuzma Kovačić, akad. kipar, za Kapelu mučenika Franjevačke privincije Presvetoga Otkupitelja, koja se danas nalazi u zvoniku Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom.


 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas433
Ovaj mjesecOvaj mjesec22628
UkupnoUkupno7637506

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44