Prijenos "MUKE" iz Imotskog

 

Prijenos "Muke Gospodina našega Isusa Krista" iz Imotskog, u nedjelju 24. ožujka 2013., omogućen je preko video playera. Kliknite OVDJE da biste pratili "Muku". Komentatori prijenosa bili su fra Zoran Kutleša i Boris Đuzel.

Više tisuća vjernika pristiglih iz Imotske krajine te brojni hodočasnici pridošlih iz gotovo cijele Dalmatinske zagore, Makarskog primorja i susjedne Hercegovine i ove su godine na Cvjetnu nedjelju, 24. ožujka, ispunili ulice drevnog Imotskog, nazočeći jedinstvenom scenskom uprizorenju najpotresnijih trenutaka Kristove Muke.

Scenski prikaz koji su i ove godine organizirali imotski franjevci na čelu s gvardijanom fra Kristijanom Stipanovićem započeo je u jutarnjim satima uoči središnje mise kada je Isus kojega je i ovom prigodom glumio jedini profesionalac među glumcima, Tomislav Martić, dojahao na magarcu, a na ulazu u "hrvatski Jeruzalem" dočekalo ga je razdragano mnoštvo koje mu je klicalo i mahalo maslinovim grančicama. Zalaskom sunca započela se odigravati i druga scena tog jedinstvenog scenskog uprizorenja, a odvijala se u samostanskom vrtu uređenom zelenilom te mediteranskim raslinjem kada je odigrana scena Kristove posljednje večere i Judine izdaje.

Nakon toga vjernički puk je predvođen s nešto više od petsto kostimiranih glumaca-amatera koji su odjeveni u stare odore Kristova doba glumili židovsku djecu, žene, lučonoše, vojnike s limenim kacigama i oštrim kopljima, židovski puk i Velike svećenike, vodeći Isusa krenuo imotskim skalinama koji su bili obasjani tek svjetlom bakljonoša do središnje gradske fontane gdje je Krist sproveden pred Pilata i konačno osuđen na zahtjev razjarene mase. Sam proces suđenja praćen je i zvukom truba koje su i ovu godinu svirali trubači iz Gradske glazbe Imotski. Nakon toga mračnim i kamenitim gradskim ulicama Krist je započeo put prema Golgoti penjući se uz strme imotske skaline. Na središnjem imotskom trgu podno znamenitog spomenika Tinu Ujeviću susreo je svoju majku, a potom je i svoje krvavo lice obrisao o Veronikin rubac.

Na imotskoj Golgoti, drevnoj tvrđavi Topana, ponad stare crkvice Gospe od Anđela, zaštitnice Imotskog i cijele Krajine, izvršeno je razapinjanje Isusa koji je okružen s dvojicom razbojnika i preminuo što je bilo popraćeno veličanstvenim zvučnim i svjetlosnim efektima. Na kraju uz potresnu sliku Judina samoubojstva, na zidinama drevne tvrđave pojavio se uskrsli Krist, pokazavši svim nazočnim kako život pobjeđuje smrt te dobro da uvijek nadvlada zlo. Cijela izvedba bila je praćena poznatim dalmatinskim korizmenim pučkim napjevima koje su izvodili pjevači iz Mješovitog pjevačkog zbora župe Imotski. Na kraju uprizorenja Muke svim nazočnim vjernicima obratio se gvardijan, župnik i dekan Imotskog dekanata fra Kristian Stipanović koji je zahvalio svima koji su doprinijeli da i ovogodišnja izvedba bude ovako svečana.

Ove godine u prikazu Muke napravljen je jedan tehnološki iskorak. Naime, cijela izvedba se mogla vidjeti izravno preko video streama koji je išao preko video playera koji je bio postavljen preko internetskih stranica župe Imotski te portala Imotske novine i Slobodna Dalmacija. Komentatori u studiju smještenom u samostanskim prostorijama bili su fra Zoran Kutleša i Boris Đuzel, a produkciju su omogućili Branimir Boban Photography i Fjuba prijenosi. (IKA)

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas271
Ovaj mjesecOvaj mjesec50700
UkupnoUkupno7736468

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26