Sinj: Obred pimanja u zavjetovanja u OFS

Dana 06. travnja 2013. goddine u samostanskoj crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske održan je obred primanja, obnove zavjeta na 1, 2 i 3 godine i trajno zavjetovanje ili obećanje u FSR, što je posebna radost i Božji blagoslov za našu župu i njenu zajednicu.

Središte proslave je svečano euharistijsko slavlje s početkom u 15.30 sati. Euharistijsko slavlje predvodio je provincijalni duhovni asistent provincije Presvetog otkupitelja, predsjednik FSR-a fra Stipe Nimac u zajedništvu sa duhovnim asistentom i gvardijanom fra Petrom  Klapežom, župnikom fra Antom Bilokapićem te bogoslovom fra Ivanom Grubišićem.

Činu obreda  primanja u FSR pristupilo je šest (6) braće i sestara. U ime svih, sestra Marija Buljan, izražava želju za ulaskom u FSR, prema nauci i primjeru sv. Franje Asiškog sa željom da služe Božijoj slavi i ispunjavaju njegove zapovijedi ljubavi ostajući u svom staležu. U ime bratstva njihovu molbu primio je gvargijan fra Petar Klapež, a u ime Crkvete i Franjevačke obitelji prihvatio i potvrdio je njihovu odluku prof. Fra Stipe Nimac te im je, svakom pojedinom, udijelio Božji blagoslov, predaju Evanđelja i Pravila  FSR-a.U ime župe Čudotvorne Gospe Sinjske župnik fra Ante Bilokapić udijelio je svakom od primalaca poklon, blagoslovljeni lančić s privjeskom- medaljonom znak „TAU“, omiljeni znak križa koji je sam sv. Franjo nosio.

Potom je uslijedio obred obnove  zavjeta na 1, 2 i 3 godine, te obred zavjetovanja  trajnog ili doživotnog obećanja evanđeoskog života u FSR-u.

Obredu obnove zavjeta pristupilo je sedam (7) braće i sestara, dok je obredu zavjetovanja trajnog ili doživotnog obećanja evanđeoskom životu pristupilo dvadeset (20) braće i sestara Franjevačkog svjetovnog reda.

Tada se svećenik obratio dvadeset i sedam braće i sestara sa pitanjima: da li žele prigrliti evanđeoski život, svjedočiti Božje kraljestvo i biti Kristovi svjedoci, na što su  zavjetnici svi zajedno odgovorili: „HOĆU“.

Ministra bratstva, uz prisustvo dvoje svjedoka, časne sestre Natanaela i bogoslova fra Ivana Grubišića, koji su ujedno tim činom postali kumovi našeg FSR-a, pročitala je Molbu obećanja evanđeoskog živata. Okupljeni oko oltara, svaki brat ili sestra, pojedinačno su izgovorili svoje ime, te svi skupa izgovorili obrazac zavjetovanja.

U ime bratstva i našu molbu prihvatio je i potvrdio  fra Petar Klapež, a u ime Crkve fra Stipe Njimac i udijelili nam Božji blagoslov, a fra Ante Bilokapić, uz čestitke, svakom posebno, predao na dar blagoslovljenu krunicu Sv. Franje.

U propovijedi fra Stipe Nimac je posebno istaknuo veselje i radost što se ovaj svečani obred događa za vrijeme Uskrsne osmine, koliku ulogu ima Blažena Djevica Marija naša Majka čije ime i nosi ovo bratstvo, kako je ova zajednica blagoslov i  neizmjerno bogatstvo za ovu župu, te je tom prilikom čestitao duhovnom asistentu fra Petru Klapežu i ministri Mari Filipović Grčić na ustrajnosti i predanom radu.Također je, i primaoce i zavjetnike FSR-a, potaknuo da žive svoje kršćanstvo u tri zajednice: obiteljski, na radnom mjestu u župi i Crkvi, te da bivamo pravi svjedoci Krista i oca Sv. Franje koji nam je uzor na našem putu kršćanstva i predanja Bogu.

Na kraju propovijedi je istaknuo misao: „Nema u sebi nitko toliko blata da se u njemu ne može naći jedna mjerica zlata!“

Potom je uslijedila Euharistijska služba te pričest koju smo primili pod obje prilike.

Po završetku Euharistije i Božjeg blagoslova duhovni asistent, gvardijan fra Petar Klapež kazao je da je neizmjerno sretan što je dio ove zajednice, još jednom od srca čestitao članovima FSR-a, kao i njihovim obiteljima i prijateljima koji su nazočili u Crkvi, te se posebno zahvalio provincijalnom duhovnom asistentu Presvetog otkupitelja prof. fra Stipi Nimcu , župniku fra Anti Bilokapići, kumovima-svjedocima FSR-a časnoj sestri Nataneli i fra Ivanu Grubišiću kao i ministir Mari Filipović Grčić.

Fra Petar je još nadodao, kolika je podudarnost, da uz trideset i tri člana Franjevca (svećenika) našeg samostanskog okruženja, sada smo dobili i trideset i tri člana Franjevačkog svjetovnog reda, te da je i to znak velike milosti za sve nas i ovu župu.

Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje na glavnom oltaru kao i na oltaru Sv. Franje, a kojeg su prethodno sestre Franjevke ukrasile sa dvadeset bijelih ruža (svaka ruža za po jednog zavjetovanog brata i sestru FSR-a), te su svi nazočni pozvani da se pridruže na domjenak u „fratarskoj konobi“ kojeg su pripremili članovi FSR-a i duhovni asistent.

Danas smo ponovno uistinu otkrili tko smo, otkrili smo bogatstvo našeg poziva, potpunu dimenziju našeg poslanja i ljepotu naše zajedničke karizme.

Postajemo svjesni, a na današnji dan posebno, da smo pozvani na izvanredan zadatak, u međusobnom životnom zajedništvu sa svima vama.

Ova milost, koju slavimo, posebna je milost koja se odnosi na Sv. Franju koju trebamo cjelovito živjeti.

Neopisivi žar srca Sv. Franje u zanosu ljubavi prema Bogu, potiče nas da obnovljeni, tim primjerom idemo dalje skupa s Isusom. Franjin prikaz „savršenog veselja“ neka uvelike prosvjetljuje naše putove i dubinu rasta našeg duhovnog života.

Neka nas Gospodin i Čudotvorna Gospa Sinjska blagoslove i ispune milošću, zrelošću i hrabrosti kako bi smo ponovno zadobili dar obećanja naših početaka.

„Sjeme je posijano, a na nama je da ga zalijevamo!“

Obred primanja, obnova zavjeta i trajna ili doživotna obećanja evanđeoskog života u Franjevačkom svjetovnom redu.

Mi kao Hrvati imamo obavezu harnosti prema Umbrijskom Apostolu, jer spadamo među prve koji su osjetili blagodati njegova rada , koji je rad nastavljen od njegovih sinova, protegnuo se do naših dana na moralnu i materijalnu korist naroda“- kazao je prije stotinjak godina don Frane Bulić (1846.-1934.).

Franještvo u hrvatskom narodu ima svoju povijest i tradiciju, svoje korijene i uzore te svoje zapise, počevši od svjedoka Tome Arhiđakona, koji opisuje kako je osobno u Bologni, na trgu, 1222.g. slušao propovijed sv. Franje Asiškog.

Kada je riječ o franjevštvu u hrvatskom narodu  s lakoćom možemo otkrivati tolike tragove, počevši od onih samog svetca koji se radi „protivnih vjetrova“ sam našao na našoj obali.

Ide Franjo po selima hrvatskim i sve ljude na pokoru poziva. Na koljena vijernici se bacaju i žarko se mole Bogu višnjemu: Daj nam, Bože, da što dulje ostanu u Hrvatskoj ovi sveti putnici!“( pr. Iz Franjevački Izvori).

Pri samostanu i župi Čudotvorne Gospe Sinjske Franjevački svjetovni red (FSR) djeluje od druge polovice 19.st.. Njegova duga povijesna odrednica sačinjavala je uspone i padove u životu i djelovanju.

Početkom 2010.g. uz duhovnog asistenta u bratstvo pristiže sve veći broj  članova, te ta brojka do danas iznosi četrdesetak braće i sestara. Ministra mjesnog bratstva u Sinju je gđa. Mara Filipović Grčić. Franjevački svjetovni red u Sinju, koji je pod zaštitim blaženog Pape Ivana Pavla II spada u mjesno bratstvo župe Gospe Sinjske, Splitsko-Dubrovačkog područnog bratstva sv.Leopolda B. Mandića.

Osnovni cilj FSR-a je da prenese evanđeosku poruku, živjeti ga (a to je poziv svakog kršćanina), a ono treba zahvatiti svako područje u kojem čovjek živi. Područje obitelji, kulture, politike, odgoja i sporta. FSR  treba biti aktivno prisutan u Crkvi i društvu, a to je znak zahvale Duha Božjega u ljudima koji su kao vjernici laici otvoreni za djelovanje i pronošenje evanđelja tamo gdje živimo. FSR osnovu i poticaj nalazi u molitvi, u osluškivanju što Duh Sveti od nas traži.

Iz dana u dan sve je bolje. Dolazak novih članova koji su otkrili poziv izrazito je važan, te time dokazuju kako mlad čovjek, obiteljski čovjek, koji profesionalno radi, može živjeti kršćansku i franjevačku karizmu u staležu koji je pozvan kao svjetovni franjevac.

Iako nije s nama od početka, veliku ulogu u svemu ovom ima i duhovni asistent našeg FSR-a  gvardijan fra Petar Klapež. On je svjedok ljubavi Prvog i Trećeg  samostanskog reda sv. Franje prema FSR-u. Fra Petar je taj koji asistira, pomaže, ima inicijativu i odgovornost. Pomaže nam da otkrijemo poticaj Duha Božjega za cijelo bratstvo, prenosi svoje iskustvo, te pomaže u otkrivanju članovima da li imaju poziv ili je to samo simpatija prema franjevaštvu.

Prati nas sjećanje na naše prethodne duhovne asistente fra Nikicu Ajdučića, fra Tina Labrovića i duhovnika fra Antu Čovu, te se njihovih imena prisjećamo kao blagoslov i s najvećom zahvalnošću. Mnogo toga što smo danas, dužni smo koliko njima i nekim hrabrim „trećorecima“ , koji su neizrecivom ljubavi prema Franjevačkoj obitelji i prema Trećem redu, uspjeli ustrajati na svojem putu, usprkos mnogim poteškoćama i predrasudama (neke još traju), te su znali dati snagu i smisao ponovnom rođenju FSR-a u Sinju.

Franjin pozdrav: „Gospodin ti dao mir i dobro!“

Fotografije

Nada Bešljić

Tajnica Franjevačkog svjetovnog reda

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas178
Ovaj mjesecOvaj mjesec50607
UkupnoUkupno7736375

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30