Neviges: 42. marijansko hrvatsko hodočašće

Hrvati katolici iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) iz regije Sjeverna Rajna i Vestfalija tradicionalno su hodočastili 42. put na Duhovski ponedjeljak (blagdan Marije Majke Crkve), 20. svibnja, u staro zavjetno svetište Marije Bezgrješno začete - Neviges. Valja podsjetiti kako je prvo hrvatsko hodočašće organizirano na Duhovski ponedjeljak 1971. godine, a na koje su  hodočastili vjernici iz hrvatskih katoličkih misija Duisburga, Leverkusena i Lüdenscheinda sa svojim svećenicima. U počecima se o organizaciji hodočašća brinuo organizacijski odbor u sastavu župnika hrvatskih katoličkih misija Bochuma, Mülheima a.d.Ruhr i Wuppertala. Nakon 1977. godine organizaciju preuzima župnik Mettmana, a kasnije, kad se ugasila ta misija, župnik Hrvatske katoličke misije Wuppertal.


Hodočašće, u kojem je sudjelovalo više tisuća vjernika, započelo je sakramentom pomirenja u svetištu. Križni put u svetištu predvodio je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu, pomoćni biskup Vrhbosanske nadbiskupije mons. Pero Sudar u zajedništvu s organizatorom hodočašća, voditeljem Hrvatske katoličke misije Wuppertal fra Josipom Repešom i vjernicima. Inače, pobožnost križnog puta redovito se moli na postajama obližnje kalvarije, ali ovoga se puta molilo u svetištu zbog kišnog vremena. Nakon križnog puta, u svetištu se molila krunica.

Svečano misno slavlje započelo je ophodom od sakristije kroz svetište do glavnog oltara. U ophodu su išli i mladi obučeni u hrvatske narodne nošnje noseći i hrvatski državni stijeg. Misno slavlje predvodio je mons. Sudar u zajedništvu s o. Repešom, novim voditeljem HKM Köln fra Franom Milanovićem Litrom i s još jedanaest biskupijskih i redovničkih svećenika, uglavnom voditelja obližnjih hrvatskih misija, među kojima je bio i voditelj HKM Tuttlingen u biskupiji Rottenburg-Stuttgart vlč. Josip Pavlović. Misnom slavlju pribivao je veći broj pastoralnih suradnica - redovnica i laikinja, i pastoralnih suradnika laika, koji djeluju u hrvatskim misijama, kao i hrvatskih redovnica, koje su na drugim službama u tom dijelu Njemačke. Misnom slavlju pribivao je i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Düsseldorfa Vjekoslav Križanec.


Sve je na početku pozdravio organizator hodočašća o. Repeša koji je istaknuo kako se ovogodišnje, 42. hrvatsko hodočašće Bezgrješnoj Djevici, našoj nebeskoj Majci, organizira u Godini vjere. „Iako daleko od svojih ognjišta, pronašli smo svoju Majku koja nas uvijek očekuje raširenih ruku. Bogu hvala što smo zajedno, da imamo mogućnost Boga slaviti.“ Riječi dobrodošlice hrvatskim hodočasnicima uputio je gvardijan – upravitelj svetišta fra Othmar Brüggemann. Istaknuo je kako je to ukupno 332. hodočašće vjernika u Neviges, a Hrvati u to svetište tradiconalno hodočaste već 42. put.

Mons. Sudar je u uvodnoj riječi kazao: „Nosim vam pozdrave i poruku iz domovine da vas se mi ne odričemo i da vas smatramo sastavnim, bitnim dijelom našeg hrvatskog naroda i Crkve u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.“ U nadahnutoj propovijedi mons. Sudar je istaknuo kako je želja u Godini vjere staviti svoju vjeru pod zaštitu One koja je do kraja vjerovala. „Samo onaj koji je do kraja vjerovao i do kraja živio svoju vjeru, može štititi, ljubiti i zagovarati. Marija, Majka Isusova je doista osoba koja je do vrhunca dovela svoju vjeru i svoje pouzdanje u Boga. Stoga je važno moliti da nam se umnoži vjera, a potom da ta vjera prijeđe u djela. Od dubokih korijena vjere i mi živimo danas. Marija je postala majka svih onih koji vjeruju. Stoga Crkva danas slavi Blaženu Djevicu Mariju Majku Crkve. Ona je tjelesno rodila Isusa, ali je rodila i rađa duhovno sve one koji u Njega vjeruju. Vjerujemo da ovaj svijet vodi Božja ruka, unatoč svih zala, da će Božja pravda pobjediti unatoč svih nepravdi i da ničija suza neće ostati neobrisana, da ničija patnja neće biti zaboravljena. Naša je vjera jaka kad i mi počnemo rađati one koji vjeruju i u njima i kroz njih rađati samoga Krista“, kazao je mons. Sudar istaknuvši kako i danas kao i u Marijino vrijeme treba onih koji će vjerovati i u čijim će se srcima rađati vjera koja preporađa.


U prikaznim su darovima vjernici u narodnim nošnjama prinijeli lađu, Evanđelje, kruh i vino, palmu i maslinu te svijeću. Mons. Sudar je predvodio posvetnu molitvu hrvatskog naroda u svetištu pred Gospinim likom, a udijeljeno je vjernicima i potpuni oprost po dekretu kölnskog nadbiskupa kardinala Joachima Meisnera. Svi su na kraju u znak hrvatskog narodnog jedinstva i povezanosti otpjevali hrvatsku himnu. Mons. Sudar je sve potaknuo neka i dalje sudjeluju u slavljima u svojim misijama i zajednicama u Njemačkoj.

Vjernici su imali prigodu i za osobne molitve, a hodočašće je završilo poslijepodnevnim druženjem i objedom. Hodočasnici su svojim darom prikupljenim u svetištu od više od 3200 eura pomogli obnovu i gradnju Gospinog svetišta Vrhbosanske nadbiskupije Komušina-Kondžilo.

Misno slavlje uveličao je uz sudjelovanje svih hodočasnika zbor HKM Wuppertal pod vodstvom Marka Peulića. Mons. Sudar je u subotu 18. svibnja podijelio sakrament potvrde u HKM Bochum i HKM Gelsenkirchen, koje vodi vlč. Vinko Delinac, a na svetkovinu Duhova, u nedjelju 19. svibnja, u HKM Mülheim a.d. Ruhr i HKM Duisburg, koje vodi o. Vidan Mišković.

Evo i nekoliko važnih podataka o svetištu: Marijina katedrala (Mariendom) u Nevigesu zahvaljuje svoj postanak preko 300 godina starom zavjetnom hodočašću čudotvornoj slici Bezgrješnog Začeća.  Povijest toga hodočašća počinje u doba reformacije, kada se vlastelinstvo Hardenberga sa selom Neviges priklonilo reformiranoj vjeroispovjesti u 16. stoljeću, koje se tako sveobuhvatno proširilo da se samo manjina priklonila katoličkoj vjeri. Udovica jedinog Hardenbergiškog vlastelina Johanna Sigismunda von Bernsaua, Ana von Asbeck, koji su jedini ostali vjerni katoličkoj vjeroispovjesti, dala je sagraditi 1670. godine na sjevernoj strani Nevigesa jednu malenu crkvu, posvećenu sv. Ani. Pozvala je franjevce u Neviges koji su se 1676. godine nastanili, preuzeli crkvu sv. Ane i 1680. godine počeli graditi samostan. Iste godine u franjevačkom samostanu kod Dorstena, pater Antonius Schirley, za vrijeme svoje dnevne molitve pred malom i neznatnom slikom Svete Marije Bezgrješne čuo je glas: “Odnesi me u Hardenberg, tamo želim da me slave!” Kako je glas pratio i niz čudesnih ozdravljenja, pater je predao Marijinu sliku franjevcima u Hardenberg-Nevigesu. O tome je čuo teško bolestan nadbiskup u Pederbornu i Münsteru Ferdinand od Fürstenberga pa je nakon ozdravljenja po danom zavjetu 25. listopada 1681. godine došao na zahvalno hodočašće u Neviges. Tim danom počinje marijansko hodočašće u Neviges koje traje do danas. Rijeka hodočasnika je iz godine u godinu jačala, stoga se već od početka planiralo izgraditi crkvu posvećenu Bezgrješnoj Djevici. Ta crkva je već 1728. godine izgrađena i posvećena Bezgrješnom Začeću. Ta crkvena građevina (današnja župna crkva) bila je jednostavna s jednom crkvenom lađom u gotskom stilu, ali je ona u sljedećim desetljećima dobila umjetničku baroknu opremu. Svetište je dobilo još više na važnosti kada je 1854. godine proglašena Crkvena dogma o Marijinom Bezgrješnom Začeću. Nakon više pokušaja u vremenskim neprilikama uspjelo se s nakanom izgradnje velebne crkve, Marijine katedrale tek 1960. godine kada je donijeta odluka o gradnji crkve. Za to se naročito zauzeo nadbiskup kardinal Frings koji je bio veliki pobornik Hardenberškog hodočašća. Crkva se počela graditi po nacrtu poznatog arhitekta iz Kölna Gottfrieda Böhma od 1966. do 1968. godine. Dana 22. svibnja 1968. godine posvećena je kao crkva Marije Kraljice mira. Marijina katedrala u Nevigesu može primiti do 6000 ljudi i nakon katedrale u Kölnu druga je crkva po veličini u Kölnskoj nadbiskupiji.

Tekst i snimka: Adolf Polegubić


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas268
Ovaj mjesecOvaj mjesec50697
UkupnoUkupno7736465

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24