Proslava Tijelova u HKM München

Blagadan Tijelova, 30. svibnja, koji se ove godine održavao pod geslom "Sa vjerom zajedno kročimo" privukao je tisuće vjernika različitih nacionalnosti na münchenski Marienplatz gdje se slavilo centralno euharistijsko slavlje, koje je predvodio münchenski kardinal dr. Reinhard Marx. Među šarolikim mnoštvom različitih nacionalnih skupina isticala se i velika grupa hrvatskih vjernika koju su predvodili fra Boris Šarić, voditelj HKM-a i dušobrižnik fra Krešo Samardžić. Internacionalnost katoličke crkve se posebno očituje u ovoj biskupiji u kojoj živi oko 150.000 stranih katolika, a među njima najveću skupinu čine hrvatski vjernici. Već 65 godina hrvatski iseljenici žive u milijuskoj metropoli, i od samih početaka svog iseljeništva pa sve do današnjih dana pokazuju svoju neizbrisivu povezanost sa korijenima i vjerom svoga naroda. Tako je bilo i za vrijeme tijelovske mise i procesije kroz središte grada. U koloritu raznolikih hrvatskih nošnji i hrvatskih zastava Hrvati svih generacija su sa ponosom isticali kako su narod koji je obogatio život sredine u kojoj žive i narod koji vječno živi glavne odrednice svoga naroda, bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje.


U svojoj propovijedi je kardinal dr. Reinhard Marx istaknuo kako unatoč tome što živimo u bogatom gradu i državi postoji duhovna pustinja koju jedino vjera u uskrslog Krista može učiniti živom. "Moramo opet osjećati glad i žed za Bogom i ne dopustiti da naša vjera mutira u fenomen na margini na društva, kako to sve češće ističu kritičari Crkve u ovoj državi. Na Tijelovo kao i svake godinene krećemo ulicama našeg grada, da budemo konkretan i živi primjer naše vjere. Krenimo na put uz molitvu i pjesmu, kako bi i drugi u nama prepoznali živo svjetlo koje nam donosi nadu i radost. Krenimo uz molitvu i pjesmu ne zaboravljajući one koji se nalaze na margini društva i života, navješćujući tako Isusa Krista cijelom svijetu" bile su riječi kardinala Marxa okupljenim vjernicima na Marienplatzu.

Internacionalnost crkve na ovom prostoru očitovala se i u prinošenju darova na oltar koje su prinosili vjernici različitih nacionalnih skupina koji žive na području nadbiskupije München-Freising. Tako su mladi folkloraši iz folklorne skupine fra Andrija Kačić Miošić povodom 65. obljetnice Misije poklonili kardinalu Marxu repliku krstionice kneza Višeslava.

Nakon završenog misnog slavlja uslijedila je procesija od Marienplatza do "Vrata pobjede" u Ludwigstrasse. Najbrojniju skupinu od 21 strane katoličke misije činili su hrvatski vjernici. Na početku hrvatske povorke nalazili su se Fra Boris Čarić i fra Krešo Samardžić uz mlade folkloraše iz Misije koji su nosili hrvatska nacionalna obilježja.

Fotografije

Anđela Drmić

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas253
Ovaj mjesecOvaj mjesec50682
UkupnoUkupno7736450

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25