Otok-Sinj: Održan susret ministranata

U subotu, 1. lipnja 2013. godine, u Otoku i Sinju održan je provincijski susret ministranata u organizaciji provincijskog vijeća za duhovna zvanja. Na susretu je iz 40 župa sudjelovalo 510 ministranta, njihovi župnici/župni vikari ili voditelji: Baška Voda (8), Drniš (20), Gala-Gljev (4), Gradac na moru / Brist (8), Hrvace (27), Imotski (11), Kadina Glavica (7), Knin (14), Lišane (20), Lovreć (8), Metković (42), Miljevci (12), Omiš (4), Otok (25), Plina Stablina (3), Potravlje (4), Prgomet-Labin (6), Proložac (13), Prugovo (15), Sinj (22), Sinj-Brnaze (8), Sinj-Čitluk-Jasensko (20), Sinj-Glavice (5), Sinj-Karakašica (8), Sinj-Lučane (9), Siverić (8), Slivno (9), Split-Gospa od Zdravlja (10), Split-Trstenik (3), Staševica (4), Studenci (12), Šibenik-Dubrava (5), Šibenik-Gospa van Grada (26), Šibenik-Meterize (5), Šibenik-Šubićevac (18), Turjaci (11), Ugljane (3), Vinjani (55), Vrlika (5), Zmijavci (13). Na susretu su sudjelovali franjevački bogoslovi iz Splita i sjemeništarci iz Sinja. Među sudionicima susreta bilo je i framaša.


Susret je započeo u župi Otok okupljanjem oko 9.30 sati i osvježenjem koje su pripremili domaćini: župni fra Miro Ančić, župni vikar fra Daniel Stipanović i časne sestre. U 10.00 sati euharistijsko slavlje je predvodio fra Jure Hrgović, pročelnik vijeća za duhovna zvanja i magistar bogoslova. U koncelebraciji je bilo 20 svećenika, a ostali svećenici su bili u crkvi u klupama. Fra Jure je u propovijedi naglasio kako su ministranti služitelji oltara i najbliži suradnici svećenicima. Kao takvi pozvani su biti Isusovi prijatelji koji će slušati Riječ Božju i pokušati je živjeti u svom životu. Fra Jure je istakao kako ovi susreti stvaraju još veće zajedništvo, povezuju različita mjesta i osobe s istim ciljem te svjedoče zajedništvo župnika/fratara i ministranata. Na kraju propovijedi pozvao ih da ustraju i učvrste u svom služenju Bogu i Crkvi kako bi njihovo svjedočanstvo služenja Bogu bio odraz služenja i bližnjima.

Nakon euharistijskog slavlja bilo je predstavljanje. Sjemeništarac Filip Čogelja je predstavio život i rad u sjemeništu u Sinju, a bogoslov fra Ivan Đuzel opisao je život i rad u novicijatu na Visovcu i u klerikatu u Splitu. Zatim su predstavnici ministranata iz svake župe predstavili svoju ministrantsku zajednicu.

Na kraju tog dijela programa svim prisutnima riječi pozdrava uputio je provincijal fra Joško Kodžoman. O. Provincijal je istakao da, usprkos raspršenosti djelovanja franjevaca po župama, možemo biti zajedno i stvoriti radost na franjevački način. Pozdravio je pročelnika vijeća fra Juru Hrgovića, sve župnike, župne vikare i voditelje ministranata zahvalivši im na njihovu trudu koji ulažu u rad s ministrantima. Obraćajući se ministrantima pozvao ih je da budu svjesni velikog mnoštva ministranata koje pokazuje da nisu sami. Pozvao ih je da ustraju dostojno vršeći svoju službu. Zatim je o. Provincijal pozdravio bogoslove, sjemeništarce i njihove odgojitelje te im zahvalio jer pomažu u organizaciji ovoga susreta. Na kraju je zahvalio domaćinima, fra Miru, fra Danielu i sestrama, za njihovo gostoprimstvo i ljubav usprkos lošijem vremenu. Svima je zaželio da im ovaj susret ostane u lijepom sjećanju. Nakon zajedničkog fotografiranja ispred crkve bio je ručak za sve sudionike susreta.

Program je, zbog kiše, nastavljen u sportskoj dvorani u Sinju. Upravo taj premještaj susreta promijenio je raspored programa. Umjesto predviđenih igara bez granica, održan je turnir u nogometu. U prvom krugu natjecanja sudjelovalo je 28 ekipa. Prvo mjesto osvojila je ekipa iz Metkovića, drugo iz Lučana, a treće mjesto ekipa iz Glavica. Pročelnik vijeća fra Jure Hrgović najboljim ekipama podijelio je medalje za uspjeh u natjecanju. Najboljim trenerom proglašen je fra Pavao Vučković koji je sa svojom ekipom ministranata, usprkos nedostatku glavnih ministranata, osvojio treće mjesto. Među golmanima najveći talent je pokazao Blaž Boras iz župe Gospe van Grada. Za organizaciju slijedećeg susreta prijavila se župa Šibenik-Meterize.

O ministrantskom susretu u Otoku bit će prikazano na vijestima televizije Jadran u ponedjeljak, 3. lipnja, u popodnevnim satima.

Galerije slika

Euharistijsko slavlje

Predstavljanje ministrantskih zajednica

Nogometne ekipe


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas211
Ovaj mjesecOvaj mjesec50640
UkupnoUkupno7736408

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 29