London: Hodočašće u Svetu Zemlju

U organizaciji Hrvatske katoličke misije London pod vodstvom fra Ljubomira Šimunovića, voditelja Misije uz stručno tumačenje Nataše Bulić, vodiča po Svetoj Zemlji iz IHTHIS-travela iz Splita, četranestero vjernika iz Londona od 27. do 31. svibnja hodočastilo je u Svetu Zemlju. Geslo hodočašća bilo je: „Gospodine, ti znaš da te volim!“ (Iv 21, 15).


U bogatom i intenzivnom programu hodočasnici su obišli sva glavna svetišta Svete Zemlje uz svakodnevna slavljenja svetih misa, molitvene pohode mjestima koja čuvaju uspomene na događaje iz Isusova života, prigodu za svetu ispovijed, osobno i zajedničko slavljenje Gospodina.

Ponedjeljak 27.  svibnja ostao je obilježen dolaskom u Nazaret i pohodom bazilici Navještenja. Hodočasnicima se obratio hrvatski franjevac na službi u Kustodiji Svete Zemlje misionar fra Josip Cvitković koji je govorio o otajstvu utjelovljenja, franjevačkom poslanju u Svetoj Zemlji kao i osobnom misionarskom pozivu. Za vrijeme svete mise hodočasnici su posebno razmišljali o Nazaretskoj Obitelji koja je živeći u poniznosti, zahvalnosti i služenju odgovarala na Božji poziv.

Utorak 28. svibnja bio je blagoslovljen pohodom mjesta i razmišljanjem o događajima koji su se vezali uz Isusovo djelovanje na obalama Gnezaretskog jezera.  Sveta misa je slavljena u Tabghi na obali jezera nedaleko svetišta Umnažanja kruhova.  Razmišljajući o Petrovu prvenstvu pristupilo se obnovi krsnih obećanja. Govor na gori navješten je nedaleko od Crkve blaženstava, a molilo se za snagu svjedočenja žive vjere u svagdanu života. Navečer je slijedio dostojanstveni pohod Zidu plača.

Srijeda 29. svibnja započela je svetom misom na Pastirskom polju gdje je anđeo pastirima navijestio blagu vijest Rođenja Gospodinova. Posebno je dirljiv bio dolazak u Betlehem u baziliku u špilju Isusova rođenja i  ponizni pohod srebrnoj zvijezdi koja označava mjesto Isusova Rođenje. Slijedio je obilazak  franjevačke crkve sv. Katarine kao i spilje sv. Jeronima koji je Crkvi darovao prijevod Biblije na latinski. Pri povratku slijedili su molitveni pohodi crkvi Očenaša, kapelici Gospodin je plakao, te crkvi Gospina Groba.

U četvrtak 30. svibnja na Tijelovo slavljena je sv. misa na Golgoti u bazilici Svetoga Groba. Slijedili su molitveni pohodi crkvi Gospina usnuća, kao i dvorani Posljednje večere, te ponovni pohod bazilici Svetoga Groba. Posebno je bilo dojmljivo bdijenje u bazilici Isusove agonije i noćni ulazak u baziliku Maslinski vrt.

Petak 31. Svibnja uključivao je odlazak u pravcu Emausa (Kiryat Yaearim). Opečaćeni milosnim susretom sa Domovinom Isusovom hodočasnici su se vratili u London noseći jedinstveno iskustvo.

Voditelj HKM London fra Ljubomir Šimunović naglasio zahvalnost što je po prvi put u svojoj povijesti Hrvati Katolici iz Londona organizirano hodočastili u Svetu Zemlju: „Hoditi stopama Gospodinovim u Godini vjere veliki je privilegij i Božji dar. Nabu hvala na tome!“

(Marin Milanov)


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas180
Ovaj mjesecOvaj mjesec50609
UkupnoUkupno7736377

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30