Proslava sv. Ante u Prugovu

Kao i svake godine, u Prugovu je za sv. Antu bilo vrlo svečano. Na sv. misu prije podne, kojoj je prethodila svečana procesija sa svečevim kipom u 10.30 sati, došli su svi Prugovljani, ali i mnogi iz okolnih mjesta. Kako je ove godine bilo obilje kiše, sve do uočnice blagdana sv. Ante, cijela je Župna ograda bila kao cvijećem okićena. Tako se čitava procesija, kao nikada do sada, kretala cvjetnom stazom. I ove godine se taj veliki 'cvjetni prostor' u Župnoj ogradi, kojemu je u središtu kameni oltar ispred križa na Kalvariji, popunio Božjim narodom i štovateljima sv. Ante Padovanskoga.


Ova župna zajednica svake godine na taj dan ima i slavlje podjele sakramenta sv. Potvrde. Potvrđenici su nam posvijestili zanimljivu simboliku: ovoga se puta podudarilo da, uz svečev datum 13. lipnja, Župa ima 13 krizmanika, te da se slavlje odvija u 2013. godini. Bili su ponosni na tu simboliku i svoje udioništvo u njoj. Sakrament potvrde im je, u ime biskupa, podijelio don Mladen Parlov, prof. na Kbf-u u Splitu, kojega je na početku misnog slavlja pozdravio mjesni župnik fra Miroslav Modrić. Don Mladen je u propovijedi istaknuo da je sv. Ante bio veliki i zato što se, proučavajući Sveto pismo, toliko suobličio Kristu da je postao Živo Evanđelje.

Među drugim uzvanicima, na svečanosti su sudjelovali i predstavnici naše općine Klis, na čelu s načelnikom gosp. Jakovom Vetmom i donačelnikom gosp. Markom Galićem. Prijepodnevna proslava završila je zajedničkim objedom uzvanika u Župnoj dvorani među kojima su bili i župnici Kliškog dekanata.

Već prije sv. mise, a osobito poslije nje, na Župnoj ledini bilo je veselo. Pravo narodno veselje. Kao i nekada davno – samo s nešto promijenjenim folklorom, prilagođenim današnjim mogućnostima – nudilo se, razgledavalo, kupovalo i prodavalo obilje raznolikih stvari! U 'priručnom' restoranu moglo se i lijepo sjesti i okrijepiti za cjelodnevni boravak na otvorenom, u prelijepoj Božjoj prirodi. Ona glasovita: „Na sv. Antu u Prugovu, dobio sam pod jaketu novu!“ – već odavna je samo pjesma. Nema više onog momačkog dokazivanja šakama i mišicama. Bogu hvala!


Večernju sv. misu predvodio je fra Ante Vučković, prof. i dekan KBF-a u Splitu. Ta sv. Misa je nekako smirenija. Neki bi rekli, i 'pobožnija'. Tu je u središtu obitelj. Zato je blagoslov roditelja i njihove djece pri kraju sv. Mise nešto posebno i vjernički lijepo. Svećenici pojedinačno zazovu Božji blagoslov, na djecu i roditelje, da ustraje u dobru, u opraštanju, međusobnoj strpljivosti i zajedništvu i tako oživotvore onu duboku obiteljsku ljubav koju ni sve nevolje i ovovremene protivštine kršćanskog života ne mogu ugasiti, jer ona je slika one velike Božje ljubavi za ljude, miljenike njegove, i za sve stvorenja. Vjerujemo da upravo zbog toga na ovu večernju sv. Misu rado dolaze i mnogi iz okolnih župa, posebno iz Klisa, Solina i Splita. Fra Ante je u svojoj propovijedi naglasio – parafrazirajući riječi hrvatskog književnika Ive Andrića koji je rekao da se, koliko god da gledao „ne može nagledati ljepote zvjezdanoga neba i miline ljudskih lica“ – da je ljudsko lice slika duše čovjekove, da svojim licem drugoga nagrađuje i kažnjava, ozdravlja i ranjava, diže i obara. Licem govorimo neusporedivo više nego riječima. Zato na valja budno paziti da nam na licu nema nikakvog „prijevjesa“ vlastite sebičnosti nego da bude odraz vlastitoga srca povezanog s Bogom, Ocem našim. Jedino će tako iz našega srca progovarati ljubav za one koje susrećemo, osobito u vlastitoj obitelji, i voditi ih jedinoj Ljubavi – Ocu Nebeskom. Samo tako ćemo ispuniti svoju, od Boga nam darovanu, zadaću u svijetu.

Župa se i ove godine za blagdan sv. Ante pripravljala, ne samo pobožnošću Trinaest utoraka, nego i na športskom polju, nogometnom turniru na 'Male branke', na kojem se borilo 30-ak ekipa. To je sve završilo finalnim utakmicama u subotu 8. lipnja, kad se s pjesmom i plesom narodno veselje nastavilo do duboko u noć.

Fotografije

sudionik

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas211
Ovaj mjesecOvaj mjesec50640
UkupnoUkupno7736408

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30