Visovac: Oblačenje i zavjetovanje - 2013.

Na otočiću Visovcu u subotu, 6. srpnja 2013. godine, u novicijat je primljeno 6 postulanata, a prve zavjete položilo je 9 novaka. Obred primanja, euharistijsko slavlje i obred zavjetovanja predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal.


 

Obred uvođenja u redovnički život (Oblačenje habita)

Fra Ivan Udovičić, ravnatelj sjemeništa, nakon procesije uveo je prisutne u cjelokupnu svečanost slavlja i prozvao kandidate. Provincijal fra Joško Kodžoman upitao je kandidate za novicijat: "Predraga braćo, što tražite od nas?' Kandidati su jednoglasno odgovorili: "Potaknuti božanskim nadahnućem, želimo biti dionici va­šega života u bratstvu Reda manje braće. Usrdno molimo da nas, obučene u odjeću kušnje, iskušate te naučimo s ljubavlju i veselo na sebe uzeti jaram Gospodinov i tako savršeno nasljedovati Krista - po uzoru siromašnog i poniznog sv. Franje - ljubitelja križa". Provincijal je odgovorio: "Bogu hvala. Čestitamo vam i uključujemo vas u svoje bratstvo da s nama postanete jedno srce i jedna duša".

Zatim je o. Provincijal molio za novake: „Bože, začetniče i darovatelju svetoga zvanja, dobrostivo pogledaj ove svoje službenike koji te ponizno mole. Daj da ova braća, koja žele iskusiti naš način života, molitvama i zaslugama blažene i bezgrešne Djevice Marije i zagovorom Serafskog Oca, nauče iskreno i čisto ispovijedati, žarko moliti, dolično živjeti, ponizno slušati, čuvatu čistoću srca i tijela, revnovati za sveto siromaštvo i čeznuti za vrhuncem svakog savršenstva. Po Kristu Gospodinu našemu.“

Fra Jure Šimunović, meštar novaka, poškropio je habite i pasce koje su novaci obukli uz pomoć starije braće. Obukli su se:

 1. Slaven Čeko (Livno) – fra Zoran Kutleša pomagao u oblačenju habita
 2. Filip Čogelja (Kaštel Stari) – pomagali fra Nedjeljko Jukić i fra Marko Mrše
 3. Matej Perić (Vinjani) – pomagao fra Denis Šimunović
 4. Ivo Rastočić (Metković) – pomagao fra Petar Gulić
 5. Martin Romić (Metković) – pomagao fra Kristian Perković
 6. Josip Šabić (Zmijavci) – pomagao fra Mijo Šabić

 

 

 

Euharitsijsko slavlje i zavjetovanje

Nakon uvođenja u redovnički život i oblačenja habita, započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Joško Kodžoman, provincijal, u koncelebraciji je bio 61 svećenik, među kojima su bili fra Željko Tolić, magistar postulanata i ex-provincijal, fra Mate Gverić, visovački gvardijan, fra Jure Šimunović, meštar novaka i fra Ivan Udovičić, ravnatelj Sjemeništa. Na slavlju su sudjelovali obitelji postulanata i novaka.

Na početku slavlja o. Provincijal je pozdravio postulante i novake, njihove obitelji te sjemeništarce, bogoslove i svećenike naglasivši kako je ovaj dan velika radost jer ovih 15 mladića predaje svoj život Isusu Kristu po primjeru sv. Franje Asiškog i pozvao sve prisutne da mole za njihovu ustrajnost.

Nakon propovijedi činu zavjetovanja pristupilo je devet novaka koji su na Visovcu proveli godinu dana spremajući se za taj čin. Nakon pitanja i odgovora o. Provincijal je molio za Božju pomoć a potom su zavjetovanici, jedan po jedan, kleknuli pred Provincijala i čitali obrazac zavjetovanja:

„Na hvalu i slavu Presvetoga Trojstva.

Ja, brat I. I., jer mi je Gospodin udijelio ovu milost

da Evanđelje i stope Gospodina našega Isusa Krista izbližega slijedim,

pred prisutnom braćom,

u tvojim rukama, provincijale fra Joško, čvrstom vjerom i voljom:

zavjetujem Bogu Ocu svetome i svemogućemu

da ću na godinu dana

živjeti u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći;

ujedno se obvezujem na život i Pravilo Manje braće

što ga je potvrdio papa Honorije

te se obvezujem da ću ga vjerno obdržavati

sukladno Konstitucijama Reda Manje braće.

Predajem se, stoga, svim srcem ovome bratstvu

da bih, učinkovitim djelovanjem Duha Svetoga,

vođen primjerom Marije Bezgrješne,

zagovorom Oca našega svetoga Franje

skupa sa svim svetima, i uz vašu bratsku pomoć,

mogao ustrajno težiti savršenoj ljubavi

u služenju Bogu, Crkvi i ljudima.“

Nakon izgovorenih riječi zavjetovanja, o. Provincijal je zaključio riječima:

„A ja, u ime Crkve i našega bratstva primam tvoje zavjete,

i budeš li ih obdržavao, u ime svemogućega Boga obećajem ti vječni život“.

U ruke o. Provincijala prve zavjete položili su:

 1. Dani Čulo (Sinj)
 2. Marko Đerek (Split, Veli Varoš)
 3. Dario Sinković (Gradac n/m)
 4. Darijo Stanković (Gradac n/m)
 5. Toni Šimunović (Otok)
 6. Željko Štrbac (Zagreb)
 7. Dražan Tadić (Otok)
 8. Antonio Tokić (Mravince)
 9. Stipan Vugdelija (Otok )

Poslije zavjetovanja o. Provincijal predao je pojedinačno svakom zavjetovaniku Pravilo i Generalne konstitucije.

Cjelokupno slavlje na Visovcu uveličao je pjesmom zbor iz župe Kaštel Stari pod ravnanjem Antonije Teskera.

O. Provincijal je zahvalio obiteljima, župama i župnicima, kao i odgojiteljima fra Ivanu Udovičiću (Sinj); fra Željku Toliću (Imotski) i fra Juri Šimunoviću (Visovac) na ljubavi i trudu koji ulažu u odgoju ovih mladih.

Fra Mate Gverić, visovački gvardijan, čestitao je novacima i zavjetovanicima na započetom putu kao i njihovim obiteljima i odgojiteljima. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi ovoga slavlja i pozvao sve na okrepu i osvježenje.

Fotografije


 

Propovijed provincijala fra Joška Kodžomana

Draga braćo svećenici, časne sestre, dragi bogoslovi, sjemeništarci, rodbino i prijatelji naših današnjih slavljenika, sve Vas od srca pozdravljam u ime naše Provincije na ovom mjestu, koje je za mnoge generacije fratara uvijek označavalo službeni početak života na franjevački način.   Poseban pozdrav upućujem našoj mladoj franjevačkoj subraći koja danas napuštaju kuću novicijata, nastavljajući svoj put redovnika pod jednostavnim zavjetima i želeći tako dosegnuti visoki stupanj svoje ljudske i franjevačke zrelosti, kao i Vama, draga mlada braćo, koja danas započinjete svoj novicijat poslušni glasu Božjem u Vama, koji Vas zove i hrabri da veliko blago svoje duše, svoja znanja i umijeća, stavite u službu Boga i njegova vjerničkog puka.

Kao što se u našim kršćanskim obiteljima veselimo svakom novom životu i Bogu zahvaljujemo na njemu, tako se i mi danas, braćo i sestre, kao franjevačka Zajednica i Crkva, veselimo zbog novih znakova života i zahvaljujemo Božjoj providnosti na ljubavi i vjeri koju je Bog usadio u srca ovih mladića. Iako smo nesavršeno društvo, satkano od ljudi koji na neki način svaki dan u svom životu iznova polažu ispit zrelosti vjere, neizmjerno nas veseli činjenica, da su nas ovi mladi ljudi, kao Zajednicu, ipak prepoznali kao vrijedne i dostojne njihova povjerenja.

Hvala im na tome od srca, uz napomenu da smo i mi kao Zajednica, preko svojih odgajatelja u sjemeništu, postulaturi i novicijatu, u svakom od njih kroz ovo proteklo vrijeme prepoznali vrijedne pojedince, kao one koji su dostojni i franjevačkog habita ali i prepoznatljive duhovne franjevačke tradicije, koju se i danas trudimo očuvati i dalje razvijati. Na ovom mjestu želim zahvaliti svim vršiteljima odgovornih službi u našim, već spomenutim, provincijskim kućama odgoja. Dragi odgojitelji, Provincija, za čije dobro radite i koja Vam je ukazala povjerenje, u radu s našim mladima, i preko mene Vam želi reći veliko Hvala.  Hvala Vam na strpljivosti, mudrosti vođenja i sposobnosti procjenjivanja ljudskih kvaliteta i motiva. Vaš rad ne bi bio ni upola tako plodonosan, da svojim ljudskim i kršćanskim primjerom, niste osvojili srca kako ovih mladih ljudi, tako i njihovih roditelja, koji nisu htjeli stati na put sreći svoje djece. Neka Vas u Vašoj službi i nadalje prati blagoslov i pomoć svemogućeg Boga i snaga Duha Svetoga.

Draga braćo novaci, koji se spremate, položiti svoje prve redovničke zavjete, a potom i napustiti kuću novicijata, te se pridružiti svojim kolegama bogoslovima na studiju teologije. Prema izvještajima Vaših odgojitelja, koji su Vas pratili posljednju godinu u životu i radu, svi ste opravdali očekivanja, izdržali kušnje redovničkog života i dokazali svoju ozbiljnost i odlučnost da se nastavite suobličavati našem Utemeljitelju i duhovnom uzoru vrijednom svakog divljenja. Želja mi je, draga mlada braćo, da i u novoj splitskoj sredini, kao studenti teologije i dalje budete razlog našeg ponosa, predani u studiju, učtivi ili pristojni u ponašanju prema svim ljudima iz svog okruženja i nepokolebivi u ostvarivanju svojih životnih ciljeva. Ipak, prije nego napustite ovo sveto mjesto, ne zaboravite zahvaliti ljudima a i Bogu, koji su Vas kroz to vrijeme podržavali, kao ni presvetoj Majci Mariji, Gospi od Anđela pod čijim ste budnim okom  ovdje rasli i koja Vas je svojim molitvama i zagovor pratila kroz zadnju godinu.

A Vi, draga mlada braćo, koja se spremate stupiti u novicijat, prihvatite jedni druge kao svoju braću, imajući uvijek razumijevanja i za tuđe mane i nesavršenosti, a svoje nove odgojitelje kao roditelje. Siguran sam da ako budete njegovali duh molitve i pobožnosti i razvijali duh bratskog zajedništva, da ćete i Vi doskora uspješno prebroditi sve kušnje i krize. I s njima treba računati, jer Zlo se opire svemu što je plemenito i Božje. U danima nevolje i jada spremno se utecite Božjoj pomoći i presvetoj Majci Mariji, koja će Vam dati snagu pameti i duha i pružiti utjehu vjere. Kada čovjek živi u Zajednici, kao što je ova naša, onda ne može i ne smije misliti samo na projekt vlastitog života, već bi trebao voditi računa i o svojoj redovničkoj subraći, pomoći im kada im je teško, ohrabriti ih, mudro ih savjetovati i za njih nadasve neprestano moliti. Stoga, dragi naši novaci, čuvajte jedni druge i molite jedni za druge. To je put do osobnog uspjeha, ali i sreće u zajedništvu sa svima ostalima.

Posebnu riječ zahvale želim uputiti dragim roditeljima, očevima i majkama, braći i sestrama, djedovima i bakama kao i svoj ostaloj bližoj i daljnjoj rodbini naših starih i novih novaka. Dragi narode Božji, hvala Vam na daru roditeljstva i lijepom odgoju svoje djece. Bez Vas, kao dobrih suradnika Božjih a i suradnika Crkve, ne bismo prisustvovali ovom svečanom događaju. Budite ponosni na ove svoje sinove, koji svoje snage žele založiti u izgradnju mira i ljubavi na zemlji. Pratite ih i dalje svojim molitvama, jer one su najjasniji znak Vaše podrške i izvor velike duhovne snage svima nama. Po Vašoj molitvu mi znamo, da smo na pravom putu, da nas Vi trebate takve kakvi jesmo, ali i da nas svijet treba i želi, kako bismo svima mogli služiti i pružati primjer jednostavnog života po primjeru i preporuci svetog našeg oca Franje.

Braćo, članovi Provincije, izbor svih ovih mladih ljudi, koji odlučiše da nam se pridruže, izbor je koji obvezuje sve nas osobno i zajednički.

I Vama svima stavljam na srce da vodite računa o ovoj našoj mladoj braći, da ih posjećujete, da za njih molite, da im budete potpora i u duhovnom i u materijalnom smislu. Potrudimo se braćo zajednički, kako bi ovi mladići u nama zavoljeli duhovni poziv i franjevaštvo, kao način života, i kako bismo ih sačuvali od svakog lošeg primjera ili ne daj Bože sablazni. Oni su ne samo naš ponos, već i naša briga i odgovornost.

Braćo i sestre, riječi Svetog pisma, koje smo danas slušali, daju svima nama naslutiti da postoji neka dublja tajna veza između čovjeka koji se opredjeljuje za duhovni poziv i Boga, nemojmo svi zajedno biti smetnja u ostvarenju tajanstvenih Božjih planova. Ne zaboravimo, ljudska nemoć, potpomognuta Božjom pomoću može u svijetu činiti velike stvari. Bog se brine za radnike u svome polju, a njih u poslu može omesti samo ljudska zloća i sebičnost. Neka uz podršku svih nas, ovi mladići postanu vrijedni i zaslužni radnici na njivi Gospodnjoj.

Konačno, želim pred svima Vama okupljenima danas na ovo slavlje, u ime Provincije, a vjerujem da mogu to učiniti i u Vaše ime, od srca zahvaliti našim domaćinima – gvardijanu fra Mati, meštru fra Juri, domeštru fra Stojanu, novacima i ostalom osoblju kuće, kuharicama i svima koji su se trudili da nam danas bude lijepo. Neka im dobri Bog uzvrati na isti način. Amen.


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas197
Ovaj mjesecOvaj mjesec50626
UkupnoUkupno7736394

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 18