Split-Dobri: Night fever - 2013.

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji s pastoralnim osobljem župe Gospe od Zdravlja organizirao je u četvrtak, 11. srpnja 2013., međunarodni susret mladih „Night fever 2013.“ u franjevačkoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu.


Na početku susreta, koji je započeo u 20.30 sati, mladi su imali mogućnost za sakrament pomirenja na različitim jezicima (engleski, njemački, talijanski i hrvatski). Euharistijsko slavlje u 21.00 sat predvodio je fra Ante Udovičić, župnik Gospe od Zdravlja i vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a u koncelebraciji su bili don Mihael Prović, povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije, i p. Peter iz Njemačke koji je propovijedao.

P. Peter je na početku propovijedi izrazio radost što je Hrvatska ušla u EU i naglasio važnost zajedništva na koje je poticao i sv. Benedikt, zaštitnik Europe, koji se slavi na dan 11. srpnja. Potom je propovjednik ukratko ispričao kako je sv. Benedikt u početku živio u kolibi, živio skromno i sveto. U proljeće jednog dana je izišao iz kolibe i upitao čovjeka koji je dan. Taj čovjek je bio svećenik koji mu se čudio da ne zna kako je Uskrs. Benedikt je shvatio da nije išao pravim putem i da mora živjeti u zajednici. Naime, danas mnogi misle kako je važno da „meni“ bude dobro bez obzira na druge. Papa Franjo je rekao da je to egoizam. Drugi nisu sluge „meni“. Benedikt je zaključio da mora živjeti u zajednici. To je bilo njegovo obraćenje. Proglašen je zaštitnikom Europe. Na kraju je propovjednik završio da to „obraćenje“ želi svim sudionicima ovoga susreta, tj. da ne žive u egoizmu nego u zajednici kao što je i europa jedna zajednica.

Nakon euharistijskog slavlja bilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je završilo svečanim blagoslovom i molitvom oko ponoći. Pjevanje su predvodili mladi.

Mladost, izlazak, druženje, zabava… na drugačiji način, prožeto vjerom i ponuđeno svima. To je recept koji je posljednjih godina u obliku međunarodne katoličke inicijative „Night Fever“ (noćna groznica) osvojio mnoge gradove, a već drugu godinu u nizu održava se i u Splitu. Povijest inicijative seže u 2005., godinu, kada je nakon susreta mladih u Kölnu skupina mladih htjela stvoriti sadržaj kojim bi svojim vršnjacima ponudili alternativni noćni izlazak koji bi uključivao duhovne sadržaje. Stvoren je tako koncept  nazvan „Night fever“, a koji sadrži euharistijsko slavlje, molitvu pred Presvetim, pjesme, druženja itd. Zanimljivo je da mladi sa svijećama u rukama stoje na ulicama i trgovima u blizini crkve i pozivaju prolaznike da uzmu svjetlo i uđu u crkvu.

Fotografije


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas186
Ovaj mjesecOvaj mjesec50615
UkupnoUkupno7736383

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28