Visovac: Proslava Velike Gospe

Gotovo deset tisuća Marijinih štovatelja i ove je svetkovine Uznesenja Marijina, 15. kolovoza, došlo na franjevački otočić Visovac na rijeci Krki sa starim franjevačkim samostanom Gospe od milosti i novicijatom, da okupljeni oko svoje nebeske Majke sudjeluju u središnjoj proslavi svetkovine Velike Gospe za župe samostanskog okruženja te cijelu Drnišku zagoru i šire. Već od ranih jutarnjih sati na Visovac su brodicama samostana i NP "Krka" pristizale tisuće hodočasnika, za koje su prve brodice isplovile za otočić već u 5.30 sati. Jutarnje mise slavile su se od 6.30 sati svakoga sata do 10.30 sati u prostranoj samostanskoj crkvi Gospe od milosti, kao i bogoslužja u 16 i 17 te u 18 sati.


Središnja svečana služba Božja počela je u 10.30 sati velikom procesijom u kojoj su Gospin lik urešen bijelim cvijećem ponijele djevojke u narodnim nošnjama drniškoga kraja. Nakon ophoda praćenoga marijanskim pjesmama te uz vijorenje mnogobrojnih župnih i bratimskih barjaka, ispred samostanske crkve slavljena je svečana koncelebrirana misa s više tisuća Marijinih štovatelja. Koncelebraciju je predslavio fra Eduard Sokol s gvardijanom fra Matom Gverićem, franjevcima s otočića te iz župa samostanskog okružja. U homiliji na svetkovinu Marijina uznesenja na nebo, propovjednik je između ostaloga kazao da ta svetkovina govori o onom što mi vjerujemo o čovjeku. Ona je najcjelovitiji, najpotpuniji govor o čovjeku, kako njegovu povijesnom tako i onom nadpovijesnom, izvanpovijesnom životu. Saževši da je Marija bila najbliža Kristu, njegova Majka, Bogorodica, time je postala, kako je napisao bl. papa Ivan Pavao II., "prva i najbolja učenica". Zato je postala i prva sudionica Božje zamisli i milosti o čovjeku. Na njoj se prvoj ostvarila čovjekova težnja za vječnim životom duše, duha i tijela. Uznesenje duše i tijela na nebo započinje se ostvarivati već sada i ovdje u susretu s ljudima, kao što je to činila i Marija. Blažena Djevica Marija djelo je milosti Božje i njezin odgovor/ suradnja s Božjom milošću, s Bogom. Bog u svakom vremenu, prostoru poziva čovjeka na suradnju u izgradnji boljeg, pravednijeg svijeta, posebno ljudi koji će biti osjetljiviji i odgovorniji za probleme s kojima se čovjek i čovječanstvo suočava danas. Probudimo i oživimo zato danas našu vjeru, nadu i ljubav upravo dok vjerujući u nadi slavimo Uznesenje Blažene Djevice Marije poručio je propovjednik.

Članovi župnog zbora iz rupa aktivno su sudjelovali na svetoj misi čitajući i pjevajući. Na misi je svirao fra Mario Lemo, prvo čitanje je čitala Anđela Verović, pripjevni psalam Vječna je ljubav njegova Meri Dugopoljac (voditeljica) uz pratnju zbora, drugo čitanje jedan od novaka, a Aleluju je pjevao Ante Verović iz rupskog zbora. Jednu od pričesnih pjesama pjevala je Marieta Dugopoljac. Na kraju mise veliki pljesak dobili su svi članovi župnog zbora iz Rupa. Na ostalim misama pjevali su novaci, a od ranih jutarnjih sati hodočasnike je ispovijedalo dvadesetak svećenika.

Fotografije

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas193
Ovaj mjesecOvaj mjesec50622
UkupnoUkupno7736390

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30