Split: Predstavljen Zbornik urednika fra Vicka Kapitanovića

Zbornik 'Kultovi, mitovi i vjerovanja u Zagori' sadrži 19 radova od petnaest autora sa znanstvenog skupa održanog u Unešiću 14. prosinca 2012. godine. Zbornik je uredio prof. dr. sc. fra Vicko Kapitanović, a objavljen je rezultat timskog rada Kulturnog sabora Zagore, Filozofskog fakulteta u Splitu i Veleučilišta u Šibeniku.

Zbornik je predstavljen u Zavodu HAZU u Splitu u petak, 27. rujna 2013. Voditelj je bio prof. dr. sc. Marko Trogrlić, a zbornik su predstavili prof. dr. sc. Marko Radačić,  predsjednik Kulturnog sabora zagore Nedjeljko Marinov, dr. sc. Josip Vrandečić, dr. sc. Mladenko Domazet i fra Vicko Kapitanović koji je zahvalio svim suradnicima na izdanju ovoga Zbornika. Na početku i na kraju programa nastupili su izvođači na sviralama i diplama, među kojima je bio fra Stipica Grgat.

Fra Vicko Kapitanović u "Stazama vjere i mita kroz Zagoru" piše: „Promatrajući Zagoru i njezin krajolik satkan od kamenjara, (h)umaca i draga, dubrava, pašnjaka, škrapa i vrtača, brda i hridi koje u Zagori zovu gre­dama, uz rijetke bunare i lokve i još rjeđa škrta vrela pitke vode na kapaljku, gdje je stanovništvo morila suša, žeđa i glad te je preživljavanje više puta moglo očekivati jedino s neba, može se lakše shvatiti čovjeka koji je živio na tom prostoru. U tom okruženju lakše se može shvatiti kako je nekadašnji i današnji Zagoranin doživljavao strahopoštovanje i bliskost s nevidljivim Bogom, po svojem dubokom uvjerenju održavateljem života, pa čak i onda kada ga je u davnini predstavljao u vidljivom liku. Upoznavanje religioznosti nekoga društva vodi potpunijem poznavanju toga istog društva. Religiozne spoznaje pomažu boljem shvaćanju okoline. Pomažu shvatiti kako je čovječanstvo i misaono odrastalo; kako se duhovno i kulturno razvijalo; koje je i kakve prepreke proživjelo kroz stoljeća; što nosimo kao duhovni usud, baštinu, teret ili olakšanje. Omalovažavanje i za­nemarivanje tih spoznaja vodi duhovnom sakaćenju društva i otežava razumu prirodan razvoj misli, što ponekad vodi i političkim suprotstavljanjima. Ovaj zbornik radova - plod znanstvenih istraživanja zanesenjaka koji su u nj utkali ljubav, trud i vrijeme - pokazuje kako su vjera i vjerovanja od starine pratili misaoni, kulturni, pa i gospodarski razvoj društva“. Nedjeljko Marinov piše kako ovaj Zbornik "pokazuje da Zagora po svojoj baštini nadilazi ne samo lokalno već i regionalno značenje"

Fra Vicko je u Zborniku objavio članak na temu „Zaklinjanja, zapisi i svete moći u pučkoj religioznosti od antike do suvremenog doba“. U tom članku autor na temelju rijetkih arheoloških nalaza i pisanih vrela, sačuvanih iz različitih razdoblja, liturgijskih priručnika za slavljenje sakramenata, egzorcizama i blagoslova te štovanja svetačkih relikvija, autor pokušava otkriti njihov teološki razvoj i preobrazbu u životu vjernika u Zagori.

Među publikom na predstavljanju Zbornika bili su bivši župan gosp. Ante Sanader, župnik župa Ogorje i Zlopolje fra Stipe Bešlić.

Fotografije 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas185
Ovaj mjesecOvaj mjesec50614
UkupnoUkupno7736382

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31