Metković: Spomen-ploča fra Stanku Petrovu

Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti zajedno s Hrvatskom kulturnom zakladom i drugim kulturnim institucijama već više godina organiziraju znanstvene skupove o pojedinim znanstvenicima i kulturnim djelatnicima iz Neretvanske krajine.  O dr. fra Stanku Petrovu, franjevcu, profesoru, jezikoslovcu i piscu organiziran je skup 2011. godine i objavljen Zbornik 2013. Ove godine organiziran je simpozij od 26. do 28 rujna i bio je posvećen Petru Tutavcu Biliću, emigrantu, jezikoslovcu, prevoditelju i književniku.

Drugoga dana predavanja su održana u Gimnaziji u Metkoviću, a poslije predavanja slavljena je koncelebrirana sv. misa za pok. Petra Tutavca Bilića, fra Stanka Petrova i sve znanstvenike i kulturne djelatnike iz cijele Neretvanske krajine. Sv. misu je predvodio i održao prigodni govor fra Gabrijel Jurišić, koji je ugovorio o fra Stanku ne samo kao o znanstveniku i piscu, nego posebno o njemu kao uzornom redovniku, revnom i svetom svećeniku, za koga mnogi drže da je proživio svetački život i popeo se na vrhunce kršćanske savršenosti.

Pjevanje je predvodio Župni mješoviti zbor, a sudjelovali su brojni vjernici predvođeni dr. Božom Petrovom, gradonačelnikom. Također su sudjelovali predavači sa znanstvenoga skupa, a  među njima i gospodin Hrvoje Tutavac Bilić, sin pok. Petra Tutavca sa suprugom, koji su za ovu prigodi doputovali iz Argentine.

Poslije sv. mise gosp. Jakov Petrov, najstariji Metkovac iz plemena Petrova, otkrio je brončanu ploču, koja je postavljena na zid uz oltar Blažene Djevice Marije. Ploča je izlivena u bronci, s likom fra Stanka i prigodnim tekstovima, a izradio ju je akademski kipar Stjepan Skoko. Tako su organizatori odali priznanje jednome od najuglednijih Metkovaca ne samo znanstvenim skupom i objavljenim Zbornikom, nego i brončanom pločom u župnoj crkvi Sv. Ilije.

H.G.J.


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas263
Ovaj mjesecOvaj mjesec50692
UkupnoUkupno7736460

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19